Stiri

   

de Ioan Grigorescu fondator aikido-life

Iata raspunsul unui mare Maestru.
Energia are, in principal, 3 stari de agregare.
Prima stare de agregare este atunci cand energia se prezinta intr-o configuratie nediferentiata, naturala, nedirectionata si nefocalizata si este denumita simplu: energie.
Energia, in aceasta stare de “agregare”, isi autoperpetueaza permanent atat cantitatea cat si calitatea. Cu alte cuvinte nu se deterioreaza si nu se diminueaza. Asta datorita ciclurilor naturale care au grija de regenerarea si de purificarea ei. Exemplu: E ca si cum ne-am raporta la apa dintr-un nor.
A doua stare de agregare este atunci cand energia devine forta, apare atunci cand asupra acestei configuratii intervenim si adaugam un sens de curgere sau o directie. Este ca atunci, cand, privim apa dintr-un nor cazand spre pamant sub forma de ploaie. Asadar forta are o directie, dar nu este focalizata. Toate picaturile “energetice” cad in aceeasi directie, dar nu exista coeziune, nici agregare a acestor picaturi intr-un corp comun de apa. Energia sub forma de forta nu se deterioreaza calitativ, dar se diminueaza cantitativ. Cu alte cuvinte, in mod natural, ea se consuma, dar nu se impurifica.
A treia stare a energiei este Ki-ul. Daca adaugam fortei, adica energiei ce curge intr-un anumit sens, si focalizarea intr-o masa densa, atunci obtinem Ki.
Qi-ul devine astfel extrem de “eficient” in a transforma mediul asupra caruia actioneaza (corp, boala, obiecte externe, organe interne, etc.). E ca si cum ploaia aceea de picaturi dispersate ar deveni un jet puternic. Folosind Ki, anumiti practicanti de arte martiale sparg pietre sau dau foc de la distanta obiectelor, sau“vindecatorii” rezolva sau amelioreaza numite “dezechilibre energetice”.
De ce? Pentru ca Ki-ul este enegie densa si focalizata cu un sens de curgere coerent. Problema Ki-ului, insa, apare cand observam ca Ki-ul, nu numai ca se consuma, dar (daca e stagnant) se si deterioreaza.
Asadar pentru a re-acumula, a stoca (sau a metaboliza) si a emite energia in aceste trei forme de agregare: energie, forta si Ki desigur, este necesar sa utilizam anumite trasee aferente fiecareia in parte.

Copyright © 2016, FEDERATIA ROMANA DE AIKIDO MODERN. All Rights Reserved.